Met 'Mijn ATAG' is al jouw apparaat informatie opgeslagen op een plek. Erg handig als je een storing wilt melden, nieuwe apparaten wilt registeren of meer informatie zoekt over je apparaat.

De voordelen van een 'mijn ATAG' account:
* registreer jouw apparaat en activeer Garantie Plus!
* meld jouw storing snel en eenvoudig
* vind informatie over jouw apparaat

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Wijn bewaren? Deze tips moet je weten!

Wijnliefhebbers weten dat het bewaren van wijn een kunst op zich is. De juiste temperatuur en omgeving zijn cruciaal voor de optimale rijping en smaakbeleving van wijn. In deze blog delen we essentiële tips voor het bewaren van wijn. Onze ultieme aanbeveling: gebruik een wijnklimaatkast om wijn langer goed te houden.

Temperatuur wijn bewaren

De bewaartemperatuur is een van de belangrijkste factoren voor de kwaliteit van jouw wijn. De ideale temperatuur is afhankelijk van het type wijn. De manier waarop een wijnfles bewaard wordt, heeft invloed op het behoud van aroma's en smaken. Dit is de ideale bewaartemperatuur voor rode, witte en roséwijnen:

Rode wijn bewaren

Voor het bewaren van rode wijn wordt een bereik tussen 12°C en 18°C aanbevolen. Dit omvat populaire rode variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.

Witte wijn bewaren

Witte wijn behoudt zijn frisheid het beste bij koelere temperaturen, idealiter tussen 7°C en 13°C. Dit geldt voor variëteiten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling.

Roséwijn bewaren

Roséwijnen worden het best bewaard bij temperaturen vergelijkbaar met witte wijnen, tussen 7°C en 13°C. Deze lichtere wijnen zijn perfect voor warmere dagen.

Invloed van de juiste schenktemperatuur

Naast de bewaartemperatuur, heeft ook de temperatuur waarop wijn wordt geserveerd een grote invloed op de smaak. Bij lage temperaturen komen de zuren sterker naar voren. Hierdoor smaakt de wijn frisser, maar aroma's kunnen onderdrukt worden. Bij hogere temperaturen komen aroma's beter vrij, maar kan de wijn te alcoholisch of bitter smaken.

Ook beïnvloedt de serveertemperatuur de zoetheid; koude wijn smaakt minder zoet, warme wijn smaakt ronder.

Het is dus belangrijk om wijn op de juiste temperatuur te serveren. Op die manier blijven de zuren, tannines, alcohol en aroma's in balans. Vermijd snelle schommelingen qua temperatuur, zoals in de koelkast.

 

De ideale schenktemperatuur voor wijn

  • Rode wijn: Standaard 16 tot 17 °C. Voor lichte, fruitige rode wijnen, zoals een rode Loire wijn, mag de temperatuur ook iets lager zijn. Volle, robuuste wijnsoorten kan je ook op 18 graden schenken.
  • Wit en rosé: Standaard 10 tot 11 °C. Een gewone koelkast koelt te sterk, waardoor witte en rosé wijn te koud worden geserveerd. Dit zorgt ervoor dat de zuren te sterk overheersen. De wijn blijft hierdoor "gesloten" en je mist de subtiliteiten en rijkdom aan geuren en smaken.

Rode wijn
16 tot 17°C
Witte wijn
10 tot 11°C
Roséwijn
10 tot 11°C

atag-be