Inspiratie
Laat u inspireren door onderstaande artikelen. Naast interessante weetjes en praktische technieken bieden ze ook tips om nog meer uit uw keukenapparatuur te halen.
Laat u inspireren door onderstaande artikelen. Naast interessante weetjes en praktische technieken bieden ze ook tips om nog meer uit uw keukenapparatuur te halen.
Gezonde, blakende peultjes, worteltjes en een stukje vis. Dat is het beeld dat bij veel mensen opkomt als men het heeft over stomen. Maar stomen is veel meer dan dat!
Lees meerAmbachtelijk brood rukt op! Het liefst zien we vers geurig brood, onregelmatig van vorm en met een knapperige korst. Dat vraagt om brood met signatuur waaruit de passie van de maker spreekt!
Lees meerSoms komt u in een recept de kookterm ‘blancheren’ tegen. Het is een techniek die vaak wordt toegepast om ingrediënten voor te bereiden.
Lees meerEen heel belangrijk voordeel van stomen is dat het proces heel beheerst verloopt. Het kan niet zo snel te hard gaan. Het eten kan niet overkoken of aanbranden. Stomen is dus uiterst eenvoudig en wordt nog gemakkelijker wanneer de hele maaltijd in de stoomoven wordt bereid.
Lees meerEr bestaan wel duizenden verschillende rijstsoorten. De rijstsoorten die wij kennen, hebben ieder een eigen toepassing. Om de juiste rijst voor een gerecht te kiezen, is het belangrijk meer te weten over rijst.
Lees meerBloemen staan prachtig bij een gerecht. Maar daarnaast zorgen ze ook voor extra smaaksensaties. Let erop dat u eetbare bloemen gebruikt. De bloemen van de bloemist zijn gespoten en daardoor niet geschikt.
Lees meerDe wereldberoemde hamburger is populairder dan ooit, heeft het imago van ongezond ingewisseld voor stoer en ambachtelijk en wordt tegenwoordig in menig ‘Burgerclub’ gemaakt van eersteklas vlees en eerlijk, heerlijk en mooi beleg. Zelf thuis ook eenvoudig de lekkerste hamburgers maken, begint met de keuze voor het beste stuk vlees. Met inspiratie, creativiteit en een lijst aan mogelijkheden van verschillende soorten broodjes, toppings en sauzen is de perfect hamburger nu zo gemixed, gematched en gebouwd.
Lees meerEen eigengemaakt bouillon is doorgaans vele malen lekkerder dan een in water opgelost bouillonbokje en is tevens het belangrijkste bestanddeel voor een overheerlijk soep of saus. Dat een bouillon tijdrovend zou zijn is niet per definitie waar. Na eenmaal de juiste ingrediënten te hebben verzameld en die aan de kook te hebben gebracht kan de bouillon eindeloos lang trekken en doet de kookplaat de rest van het werk.
Lees meerWe komen gefermenteerde producten vaker tegen dan we denken. Bij koffie, kaas, sojasaus, zuurkool, droge worst en tempeh denken we niet automatisch aan fermentatie. Fermenteren is een techniek die vroeger, toen er nog geen koelkasten waren, veelvuldig werd gebruikt werd om de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen.
Lees meerHet koken van een ei, het klinkt zo simpel. Maar wie vanaf de ontbijttafel een bestelling doorkrijgt met een scala aan wensen die al even culinair klinken als een ‘à point’ bereide biefstuk, staat al snel met de handen in het haar. Ook instructies op internet, in kookboeken en tips van grootmoeders lopen nogal uiteen.
Lees meer‘Wie wat bewaart, die heeft wat’, echter houden we soms helaas net iets teveel over. Een restje bloemkool, een halve ui, een kliekje, oftewel de left-over van de avond ervoor, bereid en onbereid voedsel, allen toch immens zonde om zomaar weg te gooien. Maar met een lijst van handige favoriete gerechten die zich uitstekend lenen voor kliekjes en restjes blijft geen ingrediënt meer ongebruikt.
Lees meerMet sous-vide wordt een product heel beheerst tot een gewenste gaarte gebracht. Niet alleen vlees, vis, maar ook groenten kunnen sous-vide worden bereid. Het product wordt in een plastic zakje verpakt en onder een lage temperatuur gegaard. Hoe dat in z’n werk gaat, leggen we graag aan u uit.
Lees meerOm de druk in de keuken te verminderen is bij een ingewikkeld gerecht, een diner met gasten, of een uitgebreid gangenmenu een goede voorbereiding het halve werk. Maar alvorens we de mouwen op stropen en driftig een ui gaan snipperen, is vooral het denkwerk het eerste gewin.
Lees meerSommige mensen hebben het idee dat ‘gewoon’ gestoomde producten een beetje saai zijn. Ondanks de mooie intense smaak van het gerecht, mag er nog wel iets spannends mee gebeuren. Een twist, een draai, een eigen hand. Tijd om uw basisvoorraad ingrediënten voor stomen eens aan te vullen!
Lees meerAls het gaat om rijst bereiden, kunnen we grofweg een onderscheid maken tussen redelijk droogkokende rijstsoorten en rijstsoorten die juist een kleverige structuur mag of moet hebben. De rijstsoorten met een wat droger resultaat zijn over het algemeen de langkorrelige rijstsoorten als witte rijst, zilvervliesrijst, parboiled rijst en alle geurige rijstsoorten. De wat meer kleverige rijstsoorten zijn risottorijst en paellarijst.
Lees meerWie denkt dat de avondspits ophoudt zodra die uit de auto stapt, kan bedrogen uitkomen. Eenmaal thuis moet er nog worden gesneden, gekookt, gegeten en worden opgeruimd, waarna een ieder weer het huis uitrent naar een hobby of een afspraak. Gelukkig zijn er wat handigheden waarmee we met hoge snelheid een maaltijd op tafel kunnen toveren.
Lees meerWe scheiden ons afval, letten op energielabels en proberen bewuste keuzes te maken ten aanzien van het milieu. Verantwoord omgaan met eten hoort daar ook bij. We gooien gemiddeld zo’n 14 procent van ons goede voedsel ongebruikt weg. Soms te veel gekookt, vaak ook teveel ingekocht of verkeerd bewaard. Dit laatste kan anders!
Lees meerAlleen al over de definitie van het woord kruid kan een eindeloze discussie worden gevoerd. Afhankelijk of het een plantkundige of een wetenschapper wordt gevraagd, zal het antwoord variëren van ‘klein gewas met sappige, niet houtachtige stengel’ tot ‘planten met een medicinale werking’. Gelukkig heeft een kok maar één benadering; de culinair benadering. Kruiden zijn allemaal plantaardige aroma gevende smaakmakers. Wie kan hem ongelijk geven.
Lees meerKoken is altijd al een handige bereidingstechniek geweest. Als water kookt, is het 100 graden. Een duidelijke, heldere graadmeter. Bij het bereiden van vis wordt vaak gebruik gemaakt van de techniek pocheren. Pocheren doen we in water dat tegen de kook aan is, maar net niet borrelt. De temperatuur varieert dan van 90 tot 95 graden. Toch zijn koken en pocheren niet per definitie de beste technieken om vis te bereiden. Dit heeft alles te maken met wat er met de eiwitten in vis gebeurt.
Lees meerHet is bekend dat stomen naast één van de oudste, ook één van de gezondste bereidingswijzen is. Dit was duizenden jaren geleden vast nog niet bekend in Azië en Afrika. Wel zagen ze daar toen al andere belangrijke voordelen van stomen. Naast behoud van vitamines en mineralen, zagen zij daar dat ook vooral de vorm, kleur, smaak en geurige sappen behouden bleven. Om te begrijpen hoe dat komt, zou u iets meer van de stoomtechniek moeten weten.
Lees meerHet woord wrap komt van ‘to wrap’ wat oprollen of inwikkelen betekent. Een wrap is een dunne pannenkoek, die meestal is gemaakt van maïs of tarwemeel en is te vullen met alle denkbare gezonde ingrediënten. Daarnaast is een wrap is multi-inzetbaar.
Lees meerIn de Aziatische keuken wordt van oudsher veel gestoomd. Daarvan vindt u al snel het bewijs als u een toko binnen wandelt. Vraag maar eens naar alle gerechten die u kunt stomen. Al snel duizelt het u van de mogelijkheden. Van diepvries tot vers, van snack tot dessert.
Lees meer